Schrijver op bezoek

SSS krijgt positief subsidie-advies!

Amsterdam, 5 december 2016 – De Raad voor Cultuur heeft positief geadviseerd over het nieuwe beleid van Schrijvers School Samenleving (SSS). De Raad is van mening dat SSS een sterk en overtuigend plan heeft ingediend. Daarmee is de subsidie van SSS voor de periode 2017-2020 veilig gesteld.

Directeur Anne Zeegers: "Wij zijn heel blij met de steun van de Raad en OCW voor onze nieuwe plannen. Nu kunnen we ons weer met nieuw elan richten op waar we goed in zijn: ontmoetingen creëren tussen schrijvers en lezers, en dan in een moderne jas."

Het plan "ademt zin in vernieuwing", aldus de Raad. Anne Zeegers: "De kern van Schrijvers School Samenleving blijft de landelijke verspreiding van verhalen, van literatuur, door middel van auteursbezoeken. Het nieuwe beleid, waarin veel ruimte is voor innovatieve en creatieve pilots en activiteiten, wil de opbrengst van het schrijversbezoek voor de leesbevordering zo groot mogelijk maken. Het afgelopen jaar is met een groot aantal stakeholders binnen en buiten het boekenvak gesproken. Door middel van online en telefonische enquêtes zijn de wensen van onze klanten in kaart gebracht. Zo stemden we ontwikkelingen, toekomstvisie en verwachtingen zoveel mogelijk op elkaar af. Ons doel is SSS om te vormen tot een sterke, moderne organisatie met een culturele ondernemersgeest die aansluit bij de vraag van de markt, die nieuwe mogelijkheden laat zien en die diverse activiteiten aanbiedt." aldus de directeur die sinds september 2015 aan het roer staat.

Innovatief aanbod

De vertrouwde, persoonlijke advisering blijft, maar wordt aangevuld met vele nieuwe online mogelijkheden. Zo komt er een online doorzoekbaar auteursaanbod op de nieuwe website. Die biedt organisatoren de mogelijkheid zich te oriënteren op het aanbod van vrijwel alle actieve schrijvers van Nederland en deels Vlaanderen en online aanvragen te doen. Voor auteurs wordt de site een etalage waarop ze zich online kunnen presenteren met een biografie, titeloverzicht, thema's, foto's en filmpjes. Daarnaast introduceert SSS een online inspiratie- en kennisplatform voor zowel organisaties, scholen als schrijvers. Ervaringen, tips & tricks en best practices op het gebied van onder andere promotie, sponsoring en organisatie van een schrijversbezoek: het staat straks allemaal online. Anne Zeegers: "Ook gaat SSS in de toekomst begeleiding en intervisie aan (beginnende) auteurs aanbieden. En samen met andere organisaties onderzoeken we hoe schrijversbezoeken kunnen worden ingebed in nieuw te ontwikkelen combinatiepakketten, zoals de menukaart met aanbod voor basisscholen in samenwerking met De Schoolschrijver." Daarnaast is inmiddels het hele interne ICT-systeem vernieuwd, wat de administratieve kant flink zal stroomlijnen.

Brede samenwerking

"De band tussen auteur en publiek staat bij ons centraal. Om die te versterken, in het boekenvak en in het onderwijs, zoekt SSS diverse allianties op. De samenwerking met De Schoolschrijver en Stichting Lezen gaat de educatieve tak versterken. Ook komt vernieuwing van het schrijversaanbod aan bod, door te experimenteren met het bemiddelen van ander soort schrijvers als spoken word-artiesten en auteurs die – met een boek als basis – schrijven voor radio, film, toneel en tv. "De literaire uitgever blijft voor ons de belangrijkste poortwachter om de kwaliteit van het auteursbestand te bewaken", vertelt de directeur. "Voor de selectie van zelfstandig publicerende auteurs of spoken-word-artiesten gaan we een beroep doen op influentials om interessante auteurs te gaan scouten voor SSS, zoals festivalprogrammeurs, serieuze jongerenplatforms en community's". Daarnaast zijn er diverse plannen om met de uitgevers actief samen te werken op het gebied van sponsoring en promotie van schrijvers(bezoeken).

Toekomstperspectief

Directeur Anne Zeegers is dan ook positief over de toekomst. "De vele positieve steunbetuigingen en reacties gaven ons moed. En het gaf ons een ongelooflijke steun in de rug in een turbulent jaar, waarin we de organisatie fundamenteel hebben verbouwd terwijl de winkel gewoon open moest blijven. We zijn blij dat ons harde werken is beloond. Zo kunnen we in de toekomst nog beter garant stand voor de verbinding tussen onze auteurs en (nieuw) lezerspubliek, en voor de brede zichtbaarheid van de literatuur."


Geplaatst op 06.12.2016