Boek een Schrijver

Over SSS

SSS bemiddelt en adviseert bij het organiseren van auteurslezingen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. De belangrijkste doelstelling van SSS is het bevorderen van een goede leescultuur.

SSS werkt vooral samen met de schrijvers en dichters waarvan boeken gepubliceerd zijn bij de grotere literaire uitgeverijen.

SSS adviseert en informeert, en verzorgt zowel de praktische als de zakelijke afhandeling van gemaakte afspraken.

Kerst & Oud en Nieuw

Het kantoor van SSS is gesloten van 26 t/m 30 december. Op 2 januari zijn we er weer. We wensen iedereen fijne feestdagen en een mooi 2017.

SSS krijgt positief subsidie-advies!

Amsterdam, 5 december 2016 – De Raad voor Cultuur heeft positief geadviseerd over het nieuwe beleid van Schrijvers School Samenleving (SSS). De Raad is van mening dat SSS een sterk en overtuigend plan heeft ingediend. Daarmee is de subsidie van SSS voor de periode 2017-2020 veilig gesteld.

Directeur Anne Zeegers: "Wij zijn heel blij met de steun van de Raad en OCW voor onze nieuwe plannen. Nu kunnen we ons weer met nieuw elan richten op waar we goed in zijn: ontmoetingen creëren tussen schrijvers en lezers, en dan in een moderne jas."


Schrijvers op bezoek

Een bóék?! Ja, een boek

Wilma Geldof

'Wie van jullie houdt van lezen?' vraag ik tijdens een schoolbezoek aan een VMBO-klas. De kinderen loeren stiekempjes naar elkaar. Geen enkele vinger gaat omhoog.


Een schrijver in de bibliotheek

Joke Hendriks

Het moet toch echt niet gebeuren dat SSS ophoudt te bestaan. Het zou zoveel kinderen de mogelijkheid ontnemen een schrijver in het echt te zien en kennis te laten maken met hun boeken.


Leve de SSS!

Corien Oranje

Ik heb jaren in Jakarta gewoond. Jaren waarin ik schreef en schreef en schreef. Contact met mijn lezers had ik via Hyves, dat toen nog helemaal in was. Heel leuk, natuurlijk, maar ik zag mijn lezers niet. Toen ik in Nederland kwam, stuurde ik een mailtje naar SSS.


Hier begint het avontuur

Marco Kunst

Voor het eerst in vijfendertig jaar loop ik het schoolgebouw binnen waar ik als kind dagelijks kwam. Bijna alles is anders. De onderwijzers van toen zijn met pensioen, er is verbouwd, zelfs de naam van de school is anders. Maar de geur is hetzelfde: een vertrouwd mengsel van papier, linoleum, natte jassen, zweet en knutsellijm.


Niet voor een bos bloemen of een fles wijn

Thea Dubelaar

Mijn eerste boek 'Sjanetje' verscheen in 1978 en werd meteen bekroond met een zilveren griffel.
Gevolg: ik werd vanaf het begin veel gevraagd voor lezingen op scholen en in bibliotheken, altijd via de stichting Schrijvers School Samenleving.


Is een schrijver beroemd?

Gerard van Gemert

'Bent u beroemd?' vraagt een jongetje met rode haren en een klein brilletje op. Hij was het hele uur erg actief geweest. Hij komt bijdehand over.
'Kende je mij, voordat ik bij jou in de klas kwam?' antwoord ik.


Is SSS leesbevorderend bezig? 3000 x ja!

Betty Sluyzer

26 jaar geleden schreef ik me in bij SSS, als auteur van kinderboeken en kinderliedjes en als neerlandica en docent Nederlands die klassenbezoeken kan doen en workshops en ouderavonden kan verzorgen over (het belang van) interactief voorlezen, taalontwikkeling, leren lezen en alles wat maar te maken heeft met leesbevordering, taal en kinderboeken.


Arabilla

Mylo FReeman

Gisteren voorgelezen in het azc in Aalden ergens ver weg in Drenthe. Ik had er zin in. Bij de bushalte zou ik opgehaald worden om naar het asielzoekerscentrum gebracht te worden, dus stond ik nog even te wachten met mijn tekenmap en grote tas met spullen.


SSS - subsidie moet blijven!

Marlies Slegers

Mijn aller-allereerste SSS-bezoek was een ramp. In mijn ogen dan. Ik mocht naar Den Haag en kreeg drie groepen in de bibliotheek op bezoek. In de buurt van Pernis (want verdwaald want nog geen TomTom en het richtingsgevoel van een spijker) liep ik hopeloos vast in de file…


Over een drempel

Janny van der Molen

'Wat fijn dat u het vraagt,' zegt een van de leerkrachten zachtjes tegen me. Ze is net de bibliotheek van Oosterwolde binnen komen wandelen met haar groep. Terwijl de kinderen een plekje zoeken, overleg ik kort met haar over de drie boeken en powerpoints die ik heb meegenomen. Welk sluit het beste aan bij haar groep?


Problemen?

Annie van Gansewinkel

'Waarom komen er altijd problemen voor in uw boeken?' Met heldere blik keek de jongen me aan.
Nou, altijd? wou ik zeggen. Maar zijn oprechte nieuwsgierigheid dwong me zijn vraag extra serieus te nemen.


En wat vinden zij ervan?

Mirjam Mous

De leerlingen leven op. Hun ogen beginnen te glinsteren. Ik zie dat ik hun nieuwsgierigheid prikkel en schrijven lijkt ineens minder suf dan eerst. Zo verlopen de meeste schrijversbezoeken. Maar ik ben auteur, dus ik kan iedereen van alles wijsmaken.


Een dagje leesbevordering

Annemarie Bon

Ik bezoek jaarlijks veel scholen. Dankzij de uitstekende bemiddeling door SSS en de goede voorbereiding door creatieve leerkrachten en organiserende bibliotheken is dat altijd een fantastische ervaring voor mij en de kinderen.


Stripverhalen, tekenfilms en nieuwe media

Rian Visser

Regelmatig geef ik via SSS lezingen en workshop voor leerkrachten, leidsters in de kinderopvang, voorleescoördinatoren, studenten PABO en bibliothecarissen. Zo gaf ik twee maanden geleden bij de afsluiting van een cursus Open Boek een lezing over digitale kinderboeken, leesbevordering en creatieve apps.


Mijn stagiaire zit erbij…

Marlies Verhelst

Als kind ging ik er altijd vanuit dat iedere juf of meester en elke leraar of lerares Nederlands verzot is op boeken. Als docente Nederlands en schrijfster van kinderboeken weet ik dat de praktijk soms helaas anders is.


VMBO in Venlo

Bobje Goudsmit

Elk jaar laat de VMBO school in Venlo alle brugklassen in vier dagen tijd een theatervoorstelling uit de grond stampen, rond één schrijver. Ik werd voor de derde keer uitgenodigd en maakte ditmaal iets heel bijzonders mee.


Schoolbezoek - een impressie

Janneke Schotveld

'Wie leest er wel eens een boek?' vraag ik.
Aarzelend gaan er een paar vingers omhoog. Kinderen kijken om zich heen. Is het veilig om je vinger op te steken? Ja. Steeds meer vingers gaan omhoog.


Supper

Marcel van Driel

Als schrijver vergeet je weleens dat schoolbezoeken niet over jou of over jouw boeken gaan. Dan lijkt het alleen maar te gaan over het vroege opstaan, het vele en lange reizen, over de promotie van je boeken of over de gemiste schrijfdagen.


Negatief advies Raad voor Cultuur

Ted van Lieshout

De Raad voor Cultuur oordeelt negatief over de Stichting Schrijvers School Samenleving, waardoor SSS subsidie dreigt te verliezen. De Raad stelt: 'Schrijvers School Samenleving opereert naar het oordeel van de raad te geïsoleerd, en zal in een nieuwe alliantie met De Schoolschrijver haar beleid moeten herformuleren.'


Literaire agenda

auteur gelegenheid

fotograaf