Schrijver op bezoek

Een schrijver in de bibliotheek

door Joke Hendriks, Bibliotheek Kop van Overijssel

Het moet toch echt niet gebeuren dat SSS ophoudt te bestaan. Het zou zoveel kinderen de mogelijkheid ontnemen een schrijver in het echt te zien en kennis te laten maken met hun boeken. Maanden nadien wordt er nog om de boeken gevraagd en jaren nadien zie je nog het effect!

De praktijk: een schrijver op bezoek. Wie vangt hem/haar op? Zijn de broodjes geregeld en wie gaat met hem/haar in de gemeente naar de scholen rijden?

In mijn werk is dit een jaarlijkse, en soms frequentere activiteit die altijd veel effect heeft op het lezen van kinderen. Een hele organisatie die door de hulp van SSS een stuk eenvoudiger is.

Allereerst vragen we aan de scholen welke periode voor een schrijversbezoek goed uitkomt. Dit is soms een heel gepuzzel want er zijn veel activiteiten op een school waar rekening mee gehouden moet worden.

Wanneer dit rond is leggen we onze vraag bij SSS neer. Welke schrijvers raden ze aan? Wat past bij de leeftijdsgroep? En als we al een schrijver op het oog hebben geven ze ook -super-eerlijk aan of het wel zal aansluiten. Dat vind ik altijd erg fijn en ik vaar dan ook blind op hun adviezen. 'Deze schrijver zou ik niet doen voor die leeftijdsgroep, of: die schrijver is erg leuk maar is al behoorlijk volgeboekt en als jullie planning mogelijk nog wijzigt kan het zijn dat het dan niet lukt. Je zou ook de illustrator kunnen uitnodigen, of wil je het risico nemen?'

Wanneer de afspraken dan rond zijn kan het bezoek verder geregeld. De boeken en bio van de auteur gaan naar de leerkracht zodat de kinderen van te voren al iets kunnen lezen. Dat vermindert het aantal bekende vragen als: 'hoe oud bent u, heeft u kinderen? En zorgt wat meer voor de gewenste diepgang.

Op de dag(en) van het bezoek staan we op het station te wachten met een bibliotheektas ter herkenning in de hand. De 'date' kan beginnen:) Een drukke maar leuke dag!

De ene auteur is verkleed, de andere leest veel voor. Weer een andere laat wat zien op het digibord. De bezoeken zijn heel verschillend en allemaal stimuleren ze kinderen om meer te gaan lezen. Eén schrijver is een beetje boos maar blijkt dat niet echt te zijn waardoor de aandacht er direct op een grappige manier bij is. Een ander mist de trein en moet opgehaald uit Zwolle. Een rit van 2x40 km heen en weer. Ook zag deze schrijver er zo speciaal uit dat we toen wel alle aandacht kregen.

Een andere schrijfster kwam de school binnen, bemerkte dat de klas maar door elkaar bleef schreeuwen en liet er een ietwat stevige krachtterm op los. Ik dacht stilletjes dat ik nu dus nooit meer op deze school hoefde te verschijnen met een schrijver. Zij legde haar reactie echter op een zo goede manier uit dat de leerlingen het helemaal begrepen dat ze de fout in waren gegaan. De rest van het uur bleven ze aan haar lippen hangen. Knap voor een eerste kennismaking!

Vanuit de scholen zijn er vaak leuke reacties. B.v een speciale voorleeswedstrijd met de schrijfster als jurylid, een leerling die speciaal een verhaal heeft geschreven en dat voor het eerst voorleest aan de klas, een cadeautje gemaakt door de hele klas… Heel fijn om te zien zoiets!

De Kinderboekenweek is natuurlijk een hoogtijperiode voor de schrijvers. Iets wat één van hen de opmerking ontlokte: 'Ik zie direct wie er een schrijver is die heeft een bos bloemen in de hand.' Gelukkig had ik het die middag bij een doos chocolaatjes gehouden.

Joke Hendriks


Geplaatst op 18.07.2016