Schrijver op bezoek

Is SSS leesbevorderend bezig? 3000 x ja!

door Betty Sluyzer

26 jaar geleden schreef ik me in bij SSS, als auteur van kinderboeken en kinderliedjes en als neerlandica en docent Nederlands die klassenbezoeken kan doen en workshops en ouderavonden kan verzorgen over (het belang van) interactief voorlezen, taalontwikkeling, leren lezen en alles wat maar te maken heeft met leesbevordering, taal en kinderboeken.
Jarenlang stond ik in de top 10 van meest gevraagde kinderboekenschrijvers. Ik deed 80 x per jaar 4 klassenbezoeken per dag. Dat waren meer dan 10.000 kinderen per jaar.
Er waren toen nog 1400 bibliotheeklocaties in Nederland en ongeveer 7000 basisscholen.
Ik heb honderden bibliotheeklocaties en honderden scholen en klassen bezocht. Ik heb weleens uitgerekend dat ik 40.000 kinderen per jaar enthousiast heb gemaakt voor boeken en lezen, toen ik zowel klassenbezoeken als voorstellingen deed.
En als ik een groep 8 bezocht en leesboekje 7 Van de aap en de kip van Veilig Leren Lezen liet zien en de eerste bladzijde voorlas, dan riepen ze: 'Ja, en dan komt de vos en die wil de kip opeten en dan stopt de aap de kip in een zak!' Dus dan wisten ze in groep 8 zich nog de verhalen uit mijn boeken voor groep 3 te herinneren. Geweldig!

Want wat is leesbevordering via SSS eigenlijk?
Dat kinderen en volwassenen door ons bezoek boeken en voorlezen en zelf lezen en voorgelezen worden (nog) leuker gaan vinden dan ze al deden.
Bereikt SSS dat doel? Natuurlijk!

Tegenwoordig doe ik geen klassenbezoeken meer, maar ik geef nog wel workshops en ouderavonden over boeken, leren lezen, taalontwikkeling en leesbevordering. En ik geef voorleesvoorstellingen.
Maar niet alleen kinderen maken wij schrijvers via SSS enthousiast over boeken. Ook de peuterleiders, PM'ers, medewerkers in de kinderopvang, leerkrachten en docenten worden 'leesbevorderd' door de schrijversbezoeken.
Ze raken geïnspireerd door ons schrijvers, om meer met boeken te doen dan alleen voorlezen. Ja, zo kun je ook voorlezen. Ja, zo kun je kinderen ook enthousiast maken voor boeken en lezen. Ik probeer ze altijd te laten zien hoe ik voorlees en ik geef tientallen tips waar ze de volgende dag meteen mee aan de slag kunnen in de groep.

Veel van deze schrijversbezoeken worden door de bibliotheken in samenwerking met SSS georganiseerd.
Honderden, misschien wel duizenden scholen bellen SSS om schrijversbezoeken aan te vragen.
Vooraf aan een schrijversbezoek brengt de bibliotheek een krat met boeken van die schrijver naar de school of instelling. Na elk schrijversbezoek merkt de organiserende bibliotheek een enorme verhoging van de uitleningen van die bezoekende schrijver. Niet alleen in de weken erna, maar ook in de maanden erna.

Een van de vragen die ik altijd stelde aan kinderen in de bovenbouw van de basisschool, is: Heb je minstens één keer gelachen bij het lezen van een boek van mij?
Veel kinderen zeiden dan: 'Ik heb wel 100 keer gelachen. Zal ik u vertellen waarom?' En dan gingen ze mij het verhaal vertellen. Dat is werkelijk fantastisch!
Deze kinderen zijn allemaal leesbevorderd, door een schrijversbezoek via SSS.
Nog twee reacties van kinderen.
Een kleuter zei eens na een voorstelling van mij: 'U mag niet weggaan. U kunt wel bij mij logeren!'
En op mijn vraag: Gaan jullie nog een keer een boek van mij lezen, zeiden kinderen vaak: 'Ik ga al uw boeken lezen!'
Is SSS leesbevorderend bezig? 3000 x ja!

Betty Sluyzer


Geplaatst op 06.07.2016