Schrijver op bezoek

En wat vinden zij ervan?

door Mirjam Mous

De leerlingen leven op. Hun ogen beginnen te glinsteren. Ik zie dat ik hun nieuwsgierigheid prikkel en schrijven lijkt ineens minder suf dan eerst.
Zo verlopen de meeste schrijversbezoeken. Maar ik ben auteur, dus ik kan iedereen van alles wijsmaken. Daarom laat ik liever de leerkrachten en leerlingen aan het woord.
Na afloop van een auteursbezoek in Nijmegen, kreeg ik dit bericht van de docent Nederlands, (die vanwege organisatorische redenen zelf niet bij de lezingen kon zijn.)

'Ik vond het erg leuk om via de verslagen van de kinderen te lezen dat zij genoten hebben. Zelfs leerlingen die van tevoren echt geen zin hadden in een schrijver, waren er na jouw bezoek van overtuigd dat we dit vaker moeten doen. Het ontmoeten van een echte schrijver is echt wel interessant. Het stimuleert ze ook, merk ik, om andere boeken van jou te gaan lezen. Leerlingen riepen over jouw energie en enthousiasme. Ze vinden het erg leuk om informatie te krijgen over het schrijversproces.'

Uit een verslag van een leerling na een schrijversbezoek in Almere:

'Nadat Mirjam Mous zelf heeft verteld, mochten we vragen stellen. Iedereen had van te voren al vragen bedacht. Het was erg interessant om de antwoorden te horen. Sommige vragen waren best diepgaand, waardoor Mirjam Mous ook even moest nadenken over het antwoord. Veel vragen waren over de manier van schrijven en hoe ze alles bedenkt. Opeens was de tijd al weer voorbij en mocht je vragen om een handtekening. Het geeft echt een speciaal gevoel wanneer de schrijfster persoonlijk haar handtekening in je boek zet. Het bezoek was in één woord: fantastisch. Een dag om nooit meer te vergeten.'

Sommige leerlingen komen je na afloop persoonlijk bedanken voor het bezoek. Anderen gaan meteen naar de mediatheek. Ik ben ervan overtuigd dat het bezoek van een auteur de interesse in lezen kan aanwakkeren en ben daarom erg blij met de Stichting Schrijver School Samenleving!

Mirjam Mous


Geplaatst op 24.06.2016